Owoce oliwki europejskiej wytłoczone na zimno stają się oliwą.

Zawartość 70% glicerydów kwasów nienasyconych powoduje, że oliwa działa regulująco na poziom lipidów i cholesterolu we krwi. Dodatkowo zawiera witaminy A, E, D i K oraz sole mineralne: wapń, sód, fosfor, magnez, jod i żelazo.

Oliwa może służyć do smażenia, pieczenia, duszenia czy na surowo do surówek.

Działa pomocniczo w zaparciach, w nieżycie żołądka z nadkwaśnością, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Działa osłaniająco, słabo przeczyszczająco, żółciopędnie, przeciwmiażdżycowo i antyagregacyjnie.

Polecana w geriatrii ze względu na działanie przeciwwolnorodnikowe. Stosowana w diecie dla diabetyków, wyrównując poziom cukru we krwi. Ma również zastosowanie w pediatrii, gdyż pobudza wzrost i rozwój układu kostnego.


Źródło: „Fitoterapia i leki roślinne” Eliza Lamer- Zarawska